Równocześnie z
założeniem szkoły www.zsrc.ip.pl przez Towarzystwo Gospodarczo-Rolnicze w Krakowie w 1860 roku zorganizowano również
szkolne gospodarstwo rolne.
Już na samym początku gospodarstwo
szkolne posiadało 250 hektarów gruntów.
Bardzo blisko szkoły założono szkółkę drzew owocowych, sad, ogromny ogród warzywny /około 25 ha/ , chmielnik, hodowle jedwabników, pasiekę. Założono plantację wikliny ,
a także oborę bydła nizinnego czarno-białego.
Około dwudziestu lat
całością gospodarstwa kierowali
nauczyciele przedmiotów
związanych z rolnictwem, a gospodarstwo utrzymywało się z dochodów pozarolniczych.
W tym okresie gospodarstwo pełniło wyłącznie funkcję warsztatu
dydaktycznego dla uczniów. Uczniowie mieli okazję wykonywać wszystkie prace zarówno przy obsłudze zwierząt jak
i w produkcji roślinnej.
W
roku 1880 gospodarstwo i szkoła zostały
przekazane w ręce władz krajowych. W
ten sposób szkoła mogła otrzymać większe subwencje, a gospodarstwo w
większym stopniu zaczęło zarabiać na własne utrzymanie.
Zatrudniono
pracowników , a gospodarstwo stało się
obiektem pokazowym i poligonem wiedzy praktycznej.
Hodowano wybrane rasy bydła i prowadzono ocenę
użytkowości zwierząt. Istniała także
hodowla kur, zwierząt futerkowych
i
trzody chlewnej. Kilka lat hodowano także ryby w stawach.
Praca uczniów
polegała już tylko na udziale
procesie produkcji porzez dyżury i
praktyki śródroczne.
Gospodarstwo
było zawsze nieodłączną częścią szkoły.
Uczniowie szkoły odbywali na gospodarstwie zajęcia praktyczne. Tutaj mieli okazję, czasem po raz pierwszy, przygotować paszę i nakarmić zwierzęta, wyhodować jarzyny dla stołówki internatu w szkolnym ogrodzie. Uczniowie mogli doglądać hodowli kur w kurniku, pielić buraki, a także popracować na ciągniku , kiedy zdobyli już prawo jazdy. Pomagali przy sprzęcie zboża, słomy i siana. Dyżurowali w oborze skąd przynoszono mleko do posiłków
dla mieszkańców internatu.
Były lata, kiedy poszczególne klasy
hodowały prosiaki, które zostawały ozdobą stołu na ich imprezie studniówkowej.
Pracowali także w ogrodzie, skąd sprzedawano sadzonki warzyw
i różne kwiaty.
Aktualnie obsługa zwierząt , produkcja roślinna jak również utrzymanie gospodarstwa należy do stałych pracowników. Jednak nie brakuje też udziału naszych uczniów. W czasie praktyk i zajęć praktycznych wykorzystują wiedzę nabytą na lekcjach. Aktywnie uczestniczą w życiu gospodarstwa. Potrafią przygotować pasze np. sianokiszonkę, kiszonkę z kukurydzy. Uczestniczą w karmieniu bydła i koni. Wiedzą z podręczników i doświadczenia jak się karmi, pielęgnuje i doi krowy aby uzyskać jak najwięcej dobrego mleka.
Gospodarstwo
szkolne było zawsze i jest miejscem, gdzie młodzi ludzie po raz pierwszy próbowali zastosować
uzyskane wiadomości. Było miejscem gdzie po wyjściu zza szkolnej ławki
spotykali rzeczywistość: piękne
łany złotych zbóż, które wymagają poważnej pracy ,
aby zmienić je na chleb, a także stadko różnych przyjemnych zwierzaków, o które trzeba systematycznie
dbać, aby przynosiły korzyści.